17.11.2019 12:59

Duitsland als recordhouder weer naar eindronde

In poule C hebben Nederland en Duitsland zich gekwalificeerd voor het EK. De Duitsers deden dat na een 4-0 zege op Wit-Rusland. Het land plaatste zich voor de dertiende keer, onafgebroken sinds de eerste editie.

Duitsland miste nog geen enkel EK. De reeks van dertien deelnames begon dus al met het eerste Europese eindtoernooi, in de Sovjet-Unie in 1960. Geen enkel ander land was op alle dertien EK's aanwezig. Naast recorddeelnemer zijn de Duitsers ook recordwinnaar. Samen met Spanje wisten ze beslag te leggen op drie eindzeges. De laatste EK-prijs dateert wel al van 1996.

Net als Oranje is Duitsland één wedstrijd voor het einde van de kwalificatiereeks zeker van plaatsing. Tegen Wit-Rusland werd er een ruime en simpele zege geboekt. Met twee doelpunten droeg Toni Kroos het meeste bij aan de score. De middenvelder sloeg zijn eerste dubbelslag voor Duitsland sinds de memorabele 1-7 zege op Brazilië op het WK2014.

Tekst gaat verder onder de foto

Strijd om plek één
Het enige wat er nog toe doet in poule C is de strijd om de eerste plek. Duitsland staat op pole-position, op twee punten gevolgd door Nederland. In de laatste speelronde kan de ploeg van Joachim Löw de koppositie verzekeren, thuis tegen Noord-Ierland. Groepswinnaars zijn groepshoofden bij de loting op 30 november en ontlopen zo de sterkste landen. Duitsland is er dus veel aan gelegen om de kwalificatie goed af te sluiten. Löw: 'We zijn nu lijstaanvoerder en willen dat ook na de laatste wedstrijd nog zijn.'

Aan de andere kant houdt bondscoach Ronald Koeman ook vertrouwen en zicht op die eerste plek. Hij vestigt zijn hoop op Noord-Ierland, dat het Oranje in beide wedstrijden (3-1 en 0-0) flink lastig maakte. 'Ik heb de eerste plek nog niet opgegeven, waarom zou ik dat doen? Duitsland moet nog tegen Noord-Ierland en als je Noord-Ierland twee keer hebt zien spelen tegen ons, zie ik hen best een punt pakken tegen Duitsland. Maar voor ons telt nu alleen de wedstrijd tegen Estland, dat wordt dinsdag gewoon weer een leuke wedstrijd.'

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner