20.11.2019 13:45

Puzzel voor poulefase EURO 2020 al deels gelegd

Liefst 20 van de 24 deelnemers zijn bekend voor het Europees Kampioenschap van 2020. Liefhebbers van lotingen moeten nog anderhalve week wachten, want op 30 november worden de poules bekendgemaakt.

Al hebben diezelfde liefhebbers ook pech, want door de verschillende gastlanden zal de spanning tijdens de loting enigszins wegvallen. Een deel van de poulefase is daardoor namelijk al bekend. Zo weet Nederland dat het op 30 november, als de loting plaatsvindt, zeker in Groep C word ingedeeld. Daarbij staat het ook vast dat Oekraïne één van de drie tegenstanders zal worden. Daarover later meer. 


 • Deelnemende landen (20 van de 24 definitief)
  België, Duitsland, Denemarken, Engeland, Finland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Spanje, Tsjechië, Turkije, Wales, Zweden en Zwitserland


Play-offs
Twintig landen zijn dus zeker van deelname. En de overige vier landen? Die worden eind maart na de play-offs bekendgemaakt. Via een ingewikkelde route (zie uitlegvideo hieronder) strijden zestien landen, verdeeld over de vier divisies, om de laatste vier plaatsen. Deze plaatsen hebben zij verdiend via de Nations League en deze landen zijn zeker van de play-offs in maart:

 • Divisie A – IJsland, NNB, NNB, NNB
 • Divisie B – Bosnië, Slowakije, Ierland, Noord-Ierland
 • Divisie C – Schotland, Noorwegen, Servië, NNB
 • Divisie D – Wit-Rusland, Noord-Macedonië, Georgië, Kosovo

Op de plek van NNB komen nog de namen van Bulgarije, Hongarije, Israël en Roemenië. Deze vier landen worden verdeeld, aan de hand van loting, over Divisie A en Divisie C. Per Divisie gaat er één land naar het EK.

Jubileumeditie 
De zestiende editie van het EK wordt in twaalf landen gehouden, vanwege het jubileumjaar (zestig jaar) van de UEFA. Naast Amsterdam zijn ook Rome, Londen, Bakoe, Kopenhagen, München, Boedapest, Dublin, Boekarest, Sint-Petersburg, Glasgow en Bilbao zijn speelsteden. Oranje speelt op 14, 18 en 22 juni zijn poulewedstrijden in de Johan Cruijff ArenA. En zoals eerder gemeld: Oekraïne is één van de tegenstanders.

Dat zit zo: Italië (Groep A), Engeland (Groep D), Spanje (Groep E) en Duitsland (Groep F) zijn naast gastland ook groepshoofd op basis van hun prestaties in de kwalificatie. Daarom spelen zij hun groep op EURO 2020 als gastland in respectievelijk Rome, Londen, Bilbao en München. België en Oekraïne zijn ook groepshoofd, maar geen gastland. Zij komen bij de loting in Groep B en Groep C. In die groepen zit nog geen groepshoofd die ook gastland is. De gastlanden in die poules zijn Rusland en Denemarken (Groep B) en Nederland en Roemenië (Groep C). 

Vanwege de politieke spanningen tussen Oekraïne en Rusland mogen zij elkaar niet treffen. Dat betekent dus dat alleen Groep C (van Nederland dus) overblijft voor Oekraïne. Zo zien de groepen, waar alle nummers één en twee en de vier beste nummers drie doorgaan, er nu uit: 

 • Groep A – Italië, NNB, NNB, NNB
 • Groep B – België, Denemarken, Rusland, NNB
 • Groep C – Nederland, Oekraïne, NNB, NNB
 • Groep D – Engeland, NNB, NNB, NNB
 • Groep E – Spanje, NNB, NNB, NNB
 • Groep F – Duitsland, NNB, NNB, NNB

De overige gastlanden zijn Azerbeidzjan (Groep A), Roemenië (Groep C), Schotland (Groep D), Ierland (Groep F) en Hongarije (Groep G). Deze landen plaatsten zich niet via het kwalificatietoernooi, maar mochten die landen zich via de play-offs plaatsen komen zij in de toegekende groepen zoals hierboven genoemd. Oranje weet dus dat het Roemenië treft op EURO 2020, mits dat land zich via de play-offs plaatst. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner