11.12.2019 08:30

Barça's nieuwe wonderkind jongste doelpuntenmaker

Ansu Fati is de nieuwe jongste doelpuntenmaker ooit in de Champions League. De vleugelaanvaller kwam dinsdag in het duel met Inter vlak voor tijd binnen de lijnen en had slechts één minuut nodig om te scoren.

Het betekende de 1-2 voor FC Barcelona, wat daardoor wist te winnen in Milaan en de Italiaanse topclub uit het toernooi kegelde. Fati, die dinsdag 17 jaar en 40 oud was, schoot het 22 jaar oude record van Peter Ofori-Quaye uit de boeken. De Ghanese aanvaller was in 1997 17 jaar, 6 maanden en 10 dagen toen hij namens Olympiacos het net vond tijdens de 5-1 nederlaag op bezoek bij Rosenborg BK.

De Champions League bestaat sinds het seizoen 1992/93, daarvoor was er de Europa Cup I. In het jaar voor de invoering van de was bijvoorbeeld Nii Lamptey nog jonger dan Fati. Namens RSC Anderlecht scoorde Lamptey tegen Rode Ster Belgrado toen hij zeventien jaar en twee dagen oud was. Doelpuntenmakers uit de Europa Cup I zijn dus niet meegenomen in het overzicht.

Jongste doelpuntenmakers ooit in de Champions League:

  1. Ansu Fati (Barcelona) – 17 jaar, 1 maand en 9 dagen
  2. Peter Ofori-Quaye (Olympiacos) – 17 jaar, 6 maanden en 10 dagen
  3. Mateo Kovačić (Zagreb) – 17 jaar, 7 maanden en 1 dag
  4. Bojan Krkić (Barcelona) – 17 jaar, 7 maanden en 5 dagen
  5. Cèsc Fabregas (Arsenal FC) – 17 jaar, 7 maanden en 5 dagen

Fati besefte na afloop van het duel met Inter niet goed wat hij had gepresteerd. "Het is een droom. Alles lijkt zo snel te gaan. Ik probeer ervan te genieten en te leren van de besten. Elke kans die ik krijg, probeer ik te pakken. Toen ik scoorde was ik verrast, want het hele stadion was ineens stil. Ik dacht: Wat heb ik nu gedaan? Maar ik ben heel blij."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner