13.12.2019 10:00

De 5: Europa League-spelers met meeste keypasses

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Nu de groepsfase van de Europa League is afgerond, kijken we niet naar de topscorers of de topassistgevers, maar de spelers met de meest keypasses. Mede omdat deze een klein Nederlands- en Eredivisie-tintje heeft. 

1 – Viktor Tsygankov, Dinamo Kiev
Al een paar seizoenen lang is Viktor Tsygankov de blikvanger van Dinamo Kiev. Dat was begin vorig seizoen ook al zo, toen Ajax de Oekraïners trof in de voorronde van de Champions League. De middenvelder annex buitenspeler is dé spil in aanvallend opzicht. Dat bewijst de 22-jarige speler ook dit seizoen, want met twintig keypasses bracht hij de meeste ploeggenoten in scoringspositie. Mede daardoor zitten meerdere Europese clubs, zoals Borussia Dortmund, achter Tsygankov aan. 

2 – Alex Telles, FC Porto
De aanwezigheid van Allex Telles in deze lijst is een opvallende, de Braziliaan is immers de enige verdediger. Het zegt genoeg over de aanvalsdrang van de linksback van FC Porto. Tijdens de 3-2 zege van donderdagavond op Feyenoord was hij ook een aantal keer dreigend, Alex Telles gaf namelijk in totaal vier keypasses en door dat aantal klom hij op tot de tweede plek in deze lijst.

3 – Esteban Granero, Espanyol
Espanyol was voor donderdagavond al zeker van groepswinst en dus werd de 32-jarige Esteban Granero gespaard voor het slotduel met CSKA Moskou. Dat duel stond lange tijd 0-0 en daarom werd de routinier vlak voor tijd nog binnen de lijnen gebracht, maar Granero maakte het verschil niet meer. Uiteindelijk wonnen de Russen met 0-1. Granero, voormalig jeugdspeler van Real Madrid, gaf zijn negentien assists in een poule met dus CSKA Moskou en PFC Ludogorets Razgrad en Ferencvárosi TC.

4 – Filip Kostić, Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt verloor donderdagavond met 2-3 van Vitória Guimarães. De Duitsers hadden geluk dat Standard Luik op eigen veld een 2-0 voorsprong tegen Arsenal FC uit handen gaf, anders was Eintracht Frankfurt uitgeschakeld. Filip Kostić, voormalig FC Groningen-speler, verzorgde wel de assist bij de 2-1 Daichi Kamada. Het was één van de drie keypasses van de Serviër in het duel met Vitória Guimarães. In totaal gaf Kostić er achttien dit seizoen. 

5 – Steven Berghuis, Feyenoord
Steven Berghuis had tot donderdagavond de beste papieren om bovenaan deze lijst te eindigen, want met achttien keypasses was er geen enkele speler die het beter deed. Echter bood de aanvoerder van Feyenoord tegen FC Porto geen enkele keer een ploeggenoot een scoringskans en omdat concurrenten van Berghuis dat wel deden, is hij gezakt naar de vijfde plek. Net als Kostić gaf de Oranje-international achttien keypasses, maar Berghuis had daar meer minuten voor nodig. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner