17.12.2019 10:15

Rijkste clubs in Europa nóg rijker gemaakt door UEFA

Dat de Champions League een lucratieve competitie is, ondervond Ajax ook vorig seizoen. De Amsterdammers streken, na het behalve van de halve finale van het Europese toernooi, een kleine honderd miljoen euro op.

Dit seizoen is dat niet anders, want al liefst zeven ploegen hebben al liefst 75 miljoen euro binnengehengeld. Van alle Champions League-deelnemers streek Bayern München tot op heden het meeste geld op. Der Rekordmeister verdiende al 82 miljoen euro aan het huidige seizoen in het miljardenbal. Het FC Barcelona van Frenkie de Jong volgt met 81 miljoen euro.

De 7 clubs die al €75 miljoen of meer aan de CL verdienden:

  • Bayern München – €82 miljoen
  • FC Barcelona – €81 miljoen
  • Juventus – €80 miljoen
  • Manchester City – €78 miljoen
  • Liverpool FC – €76 miljoen
  • Paris Saint-Germain – €75 miljoen
  • Real Madrid – €75 miljoen

Deze bedragen zijn onder andere opgebouwd door de ruim vijftien miljoen euro die een club ontvangt bij het bereiken van de groepsfase. Omdat clubs uit de topcompetities minstens vier ploegen afleveren aan dat toernooi, is dat bedrag vaak een garantie voor teams als Bayern München, Real Madrid Liverpool FC, Juventus en Paris Saint-Germain. Het bereiken van de laatste zestien leverde 9,5 miljoen euro. Een club ontving 2,7 miljoen euro bij een zege in de groepsfase en omdat Bayern München al zijn groepsduels won, incasseerde de ploeg het meest. 

Waar vooral geld uit gehaald wordt, is het bedrag op basis van de UEFA Coëficiëntenlijst. Die pot bevat een bedrag van 585 miljoen euro die de deelnemende ploegen mogen verdelen. Hoe hoger een club op die tienjarige ranking staat, hoe meer geld je krijgt toebedeeld door de Europese voetbalbond. Real Madrid staat bovenaan die lijst en kreeg daardoor liefst 35 miljoen euro, gevolgd door Barcelona met 34 miljoen en Bayern München met 33 miljoen.

En aangezien die teams zich vanwege de vele nationale kwalificatieplekken blijven deelnemen, zullen zij altijd hun plek op de UEFA Coëficiëntenlijst blijven verdedigen en veel geld blijven opstrijken vanuit die pool. Zo houdt de UEFA de bestaande elite van Europa in tact.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner