09.06.2013 21:00

Jong Oranje te sterk voor tiental Russen

Jong Oranje heeft zondagavond drie punten gepakt tegen Jong Rusland. De wedstrijd kwam pas in de tweede helft op gang, waarin Jong Rusland al snel een rode kaart kreeg. Uiteindelijk waren de mannen van bondscoach Cor Pot met 5-1 te sterk.

Jong Oranje kreeg in de eerste minuut al een kans om op voorsprong te komen. Na een actie aan de linkerkant van Ola John leek Luuk de Jong de bal binnen te kunnen lopen. Een verdediger van Jong Rusland kon dat op het laatste moment voorkomen. Vervolgens namen de Russen een verdedigende houding aan en moest Oranje het spel maken. Dat zorgde ervoor dat er weinig gebeurde voor beide doelen.

Na een kwartier liet Rusland zich even zien. Een afstandsschot van Dzagoev vloog net langs het doel van Jong Oranje. Na een klein half uur leek De Jong alsnog voor de voorsprong te zorgen. Na een cornerbal troefde hij zijn directe tegenstander af en kon De Jong vrij inkoppen. De Jong zag vervolgens zijn poging op de paal belanden. Vlak voor rust was het alsnog raak voor Jong Oranje. Georginio Wijnaldum mocht vrij opkomen en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied de bal in de rechter onderhoek: 1-0. Het zorgde voor een verdiende voorsprong in de rust.

Vijf minuten na de theepauze moest Jong Rusland met tien man verder. Na een tackle van achteren op Adam Maher mocht Nikita Chicherin het veld verlaten met een directe rode kaart. Daarna waren het echter de Russen die meer druk naar voren gingen zetten. Toch slaagde Jong Oranje erin om na een uur spelen de voorsprong te verdubbelen. Een voorzet van Van Ginkel kon bij de tweede paal worden ingekopt door De Jong. Net op het moment dat de overwinning binnen leek, scoorde Jong Rusland tegen. Eerst belandde een kopbal van Dzagoev nog op de paal, maar de rebound kon worden binnengeschoten door Denis Cheryshev.

Twintig minuten voor tijd gooide Ola John het duel alsnog op slot. Een uittrap van Jeroen Zoet kon door De Jong worden verlengd met het hoofd, waarna John alleen op de doelman afging. Beheerst wipte de buitenspeler van Benfica de bal over de sluitpost heen: 3-1. Bondscoach Cor Pot maakte van de slotfase gebruik om zijn drie wissels in te zetten. Zo kwam onder andere Jordy Clasie binnen de lijnen, die zijn eerste minuten van het toernooi maakte. Ook Danny Hoesen kwam binnen de lijnen en hij was direct succesvol. Zijn eerste balcontact toverde hij om tot een doelpunt. Net zoals Ola John wipte Hoesen de bal over de keeper heen en zette daarmee de stand op 4-1. Leroy Fer bepaalde in de blessuretijd uiteindelijk de eindstand op 5-1. Op aangeven van John schoot de middenvelder de bal hoog in het doel.

Door de drie punten staat Jong Oranje voorlopig bovenaan in de groep. Het is nog wel afhankelijk van het resultaat van het duel tussen Jong Spanje en Jong Duitsland. De Spanjaarden kunnen bij een zege nog op doelsaldo over Nederland heen. Een overwinning van Jong Spanje betekent echter ook dat Nederland zeker is van de halve finale.