06.06.2013 23:30

Jong Oranje wint op de valreep wedstrijd met twee gezichten

Jong Oranje heeft moeizaam zijn eerste wedstrijd in Israël gewonnen. Vlak voor tijd scoorde invaller Leroy Fer de winnende 3-2. Het duel tussen beide nationale jeugdelftallen kende twee gezichten. In de eerste helft was Jong Oranje duidelijk de bovenliggende partij. De tweede 45 minuten waren de rollen omgekeerd en domineerde Duitsland. Desondanks wist Nederland de overwinning uit het vuur te slepen.

Jong Oranje begon goed aan het duel. Het speelde goed voetbal en was de betere ploeg. De Duitsers groeven zich in op eigen helft en lieten de Nederlanders komen. Na ongeveer een kwartier werd Oranje echter slordiger en kwam Jong Duitsland beter in hun spel. Maar juist in deze fase waarin de Duitsers sterker werden, scoorde Adam Maher. In de 24e minuut schoot de middenvelder na een kort genomen hoekschop op de goal van Bernd Leno, de Duitse doelman. Mahers harde schot, vanaf de rand van het strafschopgebied, dwarrelde het doel in. Na de voorsprong was het Duitse elftal van slag en kreeg Jong Oranje het duel weer in handen. Dit resulteerde na bijna 40 minuten in een verdubbeling van de Nederlandse voorsprong. Na een fantastische individuele actie schoot Georginio Wijnaldum vanaf de rand van het strafschopgebied op het Duitse doel. Net als bij het eerste doelpunt van Oranje, zag Leno er wederom niet goed uit. Hij verkeek zich op de poging van Wijnaldum en de bal belandde achter hem in het doel.

Na rust had de wedstrijd een heel ander gezicht. Dit kwam vooral doordat de Duitsers al een minuut na rust een penalty kregen. Stefan de Vrij verspeelde knullig de bal aan Sebastian Rode. Die zette vervolgens met een mooi balletje Lewis Holtby voor Jeroen Zoet. De Nederlandse keeper zag geen andere uitweg dan de Duitse aanvoerder naar de grond te werken. Zoet mocht niet mopperen met de gele kaart die hij kreeg. De penalty die volgde werd onberispelijk binnen geschoten door Sebastian Rudy. Na de aansluitingstreffer toonde Jong Duitsland een heel andere kant van zichzelf dan voor rust. De ploeg zette goed druk en creëerde enkele goede mogelijkheden. Dit spelbeeld leidde tien minuten voor tijd tot de gelijkmaker van Duitse zijde. Holtby wist Zoet te verrassen met een geplaatst schot vanaf een meter of twintig. Voor de gelijkmaker had Jong Oranje slechts een goede kans gecreëerd. Deze ene goede mogelijkheid na rust kwam op naam van invaller Jozefzoon, maar hij stuitte op keeper Leno. Na de 2-2 van Holtby kon de wedstrijd alle kanten op. Het was echter Oranje dat aan het langste eind trok. In blessuretijd bezorgde Fer, die enkele minuten daarvoor het veld had betreden, het Nederlandse elftal de overwinning. Uit een corner kopte de middenvelder van dichtbij snoeihard raak.

Na de overwinning op Jong Duitsland gaat Jong Oranje samen met Jong Spanje aan de leiding in poule B. Het toernooi is dus goed begonnen voor de mannen van bondscoach Cor Pot. Zondag wacht de volgende tegenstander voor Oranje. Dan is Jong Rusland de opponent. Bij winst is het Nederlandse elftal zeker van een plek in de halve finale van het Europees Kampioenschap onder 21.