24.10.2013 20:11

Fysiek zwakker AZ neemt punt mee uit Kazachstan

AZ heeft in haar derde wedstrijd in de Europa League gelijkgespeeld tegen Shaktar Karaganda. De ploeg uit Kazachstan was fysiek superieur en kwam mede daardoor al vroeg op voorsprong. Jóhann Guðmundsson maakte na een klein half uur de gelijkmaker uit een counter.

De beginfase van AZ was dramatisch. Vooral de verdediging van de Nederlandse ploeg werd keer op keer overrompeld door voorzetten, lange inworpen en corners. Gevorg Ghazaryan kwam al binnen een minuut één op één met Esteban na een foute terugkopbal van Jan Wuytens en ook Roger Cañas keek de doelman in de ogen. Beide heren scoorden niet, Andrey Finonchenko deed dit wel.

De specialiteit van Gediminas Vičius is de verre ingooi en de verdediger was belangrijk bij de openingstreffer. Hij vond Nikola Vasiljević in het strafschopgebied en die kopte door richting de tweede paal. Finonchenko stond daar klaar om de 1-0 in te tikken. AZ wankelde, maar kreeg wat lucht toen Guðmundsson de eerste AZ-kans afmaakte. Mattias Johansson vond de aanvaller met een splijtende steekbal en met een droge schuiver bracht Guðmundsson de stand naar 1-1. Vlak voor rust haalde Nemanja Gudelj nog een kopbal van  Andrey Poryvaev van de lijn.

Ook de tweede helft begon AZ slecht. Jeffrey Gouweleeuw stapte in om Sergey Khizhnichenko af te stoppen, maar faalde hier jammerlijk in. De spits van Shaktar Karaganda ging af op Esteban, maar de keeper bleef lang staan en kon het schot in de rechterhoek pareren. De middenvelders van AZ kregen naarmate de tweede helft vorderde meer ruimte. Hierdoor konden spelers als Roy Beerens in stelling worden gebracht. De aanvaller haalde met een actie op rechts de achterlijn, legde de bal terug op Aron Jóhannsson, maar de spits kon de bal niet hard genoeg op doel krijgen.

Vijf minuten voor tijd kreeg de spits weer een kans, ditmaal kon hij met de kop het net niet vinden. Ook Roy Beerens was nog gevaarlijk met een afstandsschot. Hij zag zijn schot naast gaan en daardoor eindigde het duel gelijk: 1-1.

AZ blijft door het punt op de juiste koers voor een plek in de volgende ronde van de Europa League. Het heeft in PAOK Saloniki de grootste concurrent en lijkt in een onderlinge confrontatie - op 12 december 2013 - uit te moeten maken wie winnaar wordt in groep L. AZ heeft nu vijf punten uit drie wedstrijden.