16.10.2014 16:05

Geen echte kerels voor Adrie Koster

Adrie Koster overpeinst zijn pijnlijke momenten als bondscoach van Jong Oranje na de verloren wedstrijd tegen Jong Portugal. (14-10-2014)
Adrie Koster overpeinst zijn pijnlijke momenten als bondscoach van Jong Oranje na de verloren wedstrijd tegen Jong Portugal. (14-10-2014)

Sinds de laatste interlandperiode worden er een boel boze blikken gericht op mensen rondom het Nederlandse voetbal. Adrie Koster is het mikpunt van commentaar bij Jong Oranje en daarmee Schlemiel van de Week.

De beloften uit Nederland leken op rozen te zitten in de kwalificatiepoule. Een punt in de laatste twee wedstrijden was voldoende voor een goede plek in de play-offs. Jong Oranje verloor echter twee keer met 1-0 en werd daardoor gekoppeld aan een sterkere tegenstander. In dit geval was het Jong Portugal, dat met het aanvallende voetbal de Nederlandse defensie bij vlagen uit elkaar sloeg. Oranje ging onderuit, mist het Europees Kampioenschap in 2015 en zal daardoor ook geen kans maken om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in 2016. Leuke weken voor Adrie Koster..

Knipperlichtcarrière

En de in Zierikzee geboren trainer heeft het lang niet altijd gemakkelijk gehad in zijn carrière. Als speler was hij niet heel gelukkig, ondanks het feit dat hij honderd wedstrijden in de Nederlandse competitie speelde en zelfs interlands meemaakte. Blessures, concurrentie en het feit dat Koster pas na zijn twintigste de stap richting het profvoetbal maakte, zorgden ervoor dat de voetbalcarrière van de aanvaller nooit echt tot bloei kwam. Als trainer zette hij zijn eerste stappen in Brabant. Hij begon als assistent-trainer van SC Eindhoven en Willem II, waarna hij in Tilburg voor het eerst zelf aan het roer kwam te staan.

Koster bleef een seizoen in dienst van de huidige promovendus en maakte in 1991 de overstap naar Roda JC. Na twee seizoenen werd Koster echter ontslagen. Hij ging aan de slag bij achtereenvolgens Helmond Sport, TOP Oss, Excelsior en VVV-Venlo. Alleen bij de ploeg uit Rotterdam bleef Koster langer dan twee seizoenen in dienst. Vanaf die periode ging het wat minder voor Koster. Een korte periode als hoofdtrainer van Ajax, daarna weer werken in de jeugd, om vervolgens een nachtmerrie in België te beleven. Hij werd ontslagen door Club Brugge en ook bij Beerschot kon Koster zijn contract niet uitdienen.

Jong Oranje

Na een ‘mislukt’ avontuur in Tunesië (Koster presteerde goed, maar werd toch ontslagen) werd in juli 2014 bekend dat Koster bondscoach werd van Jong Oranje. Hij volgde Albert Stuivenberg op, die naar Manchester United vertrok. Het pijnlijke van het verhaal, is dat Stuivenberg met prima resultaten vertrok bij Jong Oranje. Onder zijn leiding werd er in de kwalificatiereeks met 6-0 en 3-1 gewonnen. Nadat Koster het overnam bij de beloften, werd er vier keer op rij verloren.

Natuurlijk is zo’n ommekeer niet te wijten aan een trainerswissel. Zelfs landenteams kunnen in en uit een flow raken en dat is precies wat er bij Jong Oranje gebeurd is. In plaats van de zekerheid zelve, groeide Jong Oranje uit tot het te pakken land in de kwalificatiereeks. Jong Portugal legde in de eerste wedstrijd van de play-offs pijnlijk het Nederlandse probleem bloot. De killersmentaliteit ontbreekt nog te vaak bij onze verdedigers. Uit twee standaardsituaties liep Jong Portugal uit naar een 0-2 voorsprong, terwijl één Ron Vlaar in de defensie perfect als grote, ietwat kalende rem kan fungeren.

Uiteraard is Vlaar van een ander niveau dan Karim Rekik, Jeffrey Bruma, Joël Veltman of Nathan Aké. De mandekker van Aston Villa maakte enkele jaren geleden de overstap naar het buitenland en daar is hij uitgegroeid tot een kerel. Er is dus hoop voor ons koude kikkerlandje, maar het is tijd voor echte kerels. Zal ook Adrie Koster vinden.

Door: Jos Boesveld 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner