02.07.2015 21:52

Go Ahead Eagles doorstaat Europese vuurdoop

Het is bijna rust, maar niet voordat Go Ahead Eagles in Emmen op 1-1 komt tegen Ferencváros TC. Jerry van Ewijk (r.) viert de gelijkmaker, met achter hem de maker van het doelpunt: Bart Vriends. (02-07-2015).

Go Ahead Eagles heeft donderdag een prima prestatie neergezet in de eerste voorronde van de Europa League. De ploeg kwam snel op een achterstand tegen Ferencvárosi TC, maar rechtte de rug via Bart Vriends: 1-1.

Het feest in de JENS Vesting te Emmen werd heel snel en heel ruw verstoord door Ferencvárosi TC. Al na drie minuten ging Bart Vriends in de fout en scoorden de Hongaren de openingstreffer. Vriends leverde bal in op het middenveld en liet vervolgens zijn directe tegenstander uit zijn rug lopen. Dániel Böde profiteerde direct door Zoltán Gera te vinden, die de bal koeltjes in de linkerhoek schoof. Go Ahead Eagles herpakte het initiatief door middel van combinatiespel achterin, maar de Hongaren bleken uitgekookter. Na een half uur spelen had Gera de 2-0 op zijn schoen, maar de Hongaar stuitte op Erik Cummins, die de bal heerlijk uit het dak van het doel plukte. Hierdoor leek de 1-0 ook de ruststand te worden, ware het niet dat Vriends zijn fout rechtzette. De mandekker kopte een corner van Jerry van Ewijk knap in de rechterhoek en liet zodoende Emmen ontploffen: 1-1.

In de tweede helft was het vooral Go Ahead Eagles dat de boventoon voerde. De ploeg hield niet alleen de controle achterin, maar wist ook zo nu en dan wat speldenprikjes uit te delen. Twintig minuten voor tijd kreeg Kenny Teijsse de beste kans. De back ging mee met een aanvallende vrije trap en kopte knap met een boog op doel. Sluitpost Dénes Dibusz stond te ver voor zijn doel, maar zag tot zijn opluchting dat de bal op het dak van het doel eindigde.

De tweede helft bleef tot aan het einde bol staan van de spanning, maar gescoord werd er niet meer. Elvio van Overbeek was nog dicht bij de 2-1 met een gigantische pegel van ruim twintig meter, maar hij stuitte op de Hongaarse doelman.

Hierdoor pakt Go Ahead Eagles voor het eerst ‘een punt’ op een Europees hoofdtoernooi en houdt het de droom om door te gaan naar de tweede voorronde van de Europa League levend. Op 9 juli wacht de return in Hongarije, waarin Go Ahead Eagles in ieder geval één keer moet scoren na het uitdoelpunt van Ferencvárosi TC.

Door: Jos Boesveld