30.07.2015 21:25

AZ wint eerste wedstrijd van tien Turken

Volkan Babacan (l.) komt tijdens de Europese wedstrijd AZ - Medipol Başakşehir F.K hard inglijden op Vincent Janssen en veroorzaakt daarmee een penalty. De doelman moet ook van het veld met een rode kaart. (30-07-2015)

AZ Alkmaar heeft donderdagavond de eerste confrontatie met Medipol Başakşehir F.K in eigen huis met 2-0 gewonnen. De Turken stonden na een kwartier spelen al met tien man, nadat Volkan Babacan mocht inrukken.

Dat AZ Alkmaar het moeilijk zou krijgen tegen het Turkse Medipol Başakşehir F.K, was wel duidelijk. Vooraf zei John van den Brom een fysiek sterke tegenstander te verwachten en dat werd in de wedstrijd ook wel duidelijk. De Turken, vorig jaar knap vierde in de Turkse competitie, waren vooral in de beginfase een stuk feller dan de Alkmaarders. Net toen Medipol sterker leek te worden, kantelde het spelbeeld volledig toen Medipol-doelman Volkan Babacan moest inrukken met een rode kaart. AZ veroverde de bal na een Turkse aanval en stuurde Vincent Janssen weg, die op doelman Babacar afging. Janssen, die in de zomer overkwam van Almere City, tikte de bal langs Volkan, maar werd daarna neergehaald door de doelman. Scheidsrechter Clarke wachtte even, maar floot toch op aangeven van zijn assistent voor een strafschop voor AZ en gaf daarnaast rood aan de goalie. De andere nieuweling van AZ, Jop van der Linden, wist wel raad met die strafschop en knalde de bal vanaf elf meter loepzuiver in de kruising.

Na de openingstreffer van AZ en de man meer situatie, zat de ploeg van John van de Brom op rozen, maar dat bleek averechts te werken. Medipol bleek juist sterker te worden en kreeg zowaar een paar kopkansen. Vooral de Albanese spits Sokol Çikalleshi kreeg twee goede kopkansen, maar wist deze niet te verzilveren. In de 26e minuut raakte Medipol-middenvelder Stéphane Badji zelfs de buitenkant van de paal, na een goede combinatie door het hart van de verdediging. Pas een kwartier voor het verstrijken van de eerste helft werd AZ wat beter en ging het beter voetballen. In de 38ste minuut kreeg nota bene verdediger Mattias Johansson een goede kans. Hij frommelde de bal met zich mee in de zestien en schoot van dichtbij op de ingevallen doelman Ufuk Ceylan. Veel kansen kreeg AZ niet. Deze waren er wel voor Medipol, maar toch gingen de Alkmaarders rusten met een 1-0 voorsprong.

Medipol bleef ook in het begin van de tweede helft zoeken naar de gelijkmaker. Ondanks dat de ploeg van Abdullah Avci met een man minder speelde, zakte het niet terug om de schade beperkt te houden. Daardoor kreeg AZ ook de ruimte om te voetballen en aanvallen op te zetten. Ridgeciano Haps kreeg na tien minuten spelen in de tweede helft een kansje om de score uit te breiden, maar de linksback zag zijn inzet een metertje voorlangs gaan. AZ bleef gevaarlijk met afstandsschoten. Tot twee keer toe binnen de minuut zag Celso Ortíz zijn schot naast en over gaan. Een tweede doelpunt van AZ zat eraan te komen en het publiek hoefde dan ook niet lang te wachten. In de 63ste minuut was het Vincent Janssen die de bal onder doelman Ufuk Ceylan door schoot en daarmee zijn debuut opluisterde met een doelpunt.

Hoewel het spel er nog vrij onwennig uitzag van AZ, verschaft de Nederlandse ploeg zich wel een prima uitgangspositie voor de return van volgende week. Dan gaat de ploeg van John van den Brom naar Istanbul, om daar de 2-0 voorsprong vast te houden. De wedstrijd in Turkije begint om 20.00 uur. De winnaar van het tweeluik meldt zich in de play-offs van de Europa League, waar gestreden wordt om een ticket voor de groepsfase.

Door: Thomas Mulder