06.08.2015 20:53

AZ naar de play-offs na winst in Istanboel

Markus Henriksen (l.) wordt door Celso Ortíz bedankt. De nummer tien van AZ maakt de openingstreffer in de voorronde van de  Europa League tegen Medipol Başakşehir F.K. (06-08-2015)
Markus Henriksen (l.) wordt door Celso Ortíz bedankt. De nummer tien van AZ maakt de openingstreffer in de voorronde van de Europa League tegen Medipol Başakşehir F.K. (06-08-2015)

AZ Alkmaar heeft zich donderdagavond geplaatst voor de play-offs van de Europa League. De Alkmaarders wonnen ook de tweede confrontatie met Medipol Başakşehir F.K, in Istanboel werd het 1-2. Markus Henriksen en Joris van Overheem waren de doelpuntenmakers.

Na een 2-0 overwinning in eigen huis moest AZ Alkmaar donderdagavond opnieuw aantreden tegen Medipol Başakşehir F.K. Vooraf bestempelde AZ-trainer John van de Brom het als een lastige uitwedstrijd, omdat het Turkse publiek voor een heksenketel kan zorgen. Dat bleek allemaal mee te vallen. Het gloednieuwe Fatih Terim Stadion in het Europese deel van Turkije bleek nauwelijks vol te zitten. Het Turkse publiek had er blijkbaar weinig hoop op en dat terwijl het de allereerste Europese thuiswedstrijd was voor de ploeg uit Istanboel. Die hoop voor Medipol werd na 21 minuten spelen tenietgedaan. Nadat beide ploegen in de eerste helft maar weinig kansen kregen, was het AZ dat op voorsprong kwam. Na de vierde AZ-corner van de wedstrijd was het jubilaris Markus Henriksen die, in zijn honderdste wedstrijd voor AZ, de Alkmaarse ploeg op voorsprong bracht. Dabney dos Santos gooide de bal voor de pot uit een corner. Een verdediger van Medipol kon de bal nog wegkoppen, maar niet ver genoeg. Henriksen pikte de bal op, kapte Medipol-aanvoerder Emre Belözoğlu simpel uit, en schoot raak in de verre hoek.

AZ zat op rozen na het openingsdoelpunt, want de tegenstander moest minimaal vier doelpunten maken om door te gaan in Europa. Lang zag het er naar uit de Medipol de moed al had verloren. AZ zakte in, maar de Turkse ploeg kon de verdediging van AZ niet slechten. Tot een paar minuten voor rust. Eerst was het Sokol Çikalleshi die met een handig wippertje al dichtbij de 1-1 was, daarna was het Doka Madureira die in de 45ste minuut wel de aansluitingstreffer maakte. De Braziliaan mocht uithalen van een afstandje en doelman Sergio Rochet kon niet bij de bal. Medipol had één doelpunt ongedaan gemaakt, voor de tweede helft.

De Turken zetten AZ gelijk onder druk na. De Albanese spits Çikalleshi haalde een keer verwoestend uit met zijn linker en even later kreeg de spits nog twee goede kansen om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar Sergio Rochet was een sta in de weg.  Ook de kleine Braziliaanse middenvelder Márcio Mossoró zag zijn poging niet tot doelpunt worden gepromoveerd. Na een razendsnelle counter wilde Mossoró de bal over de uitkomende Rochet wippen, maar zijn poging was niet hard genoeg. Uit het niets kwam AZ weer op voorsprong. Een kwartier voor tijd was het Joris van Overeem die na een prachtig uitgespeelde combinatie mocht afronden. Dabney dos Santos was daarbij, net als vorige week bij de goal van Vincent Janssen, de assistgever. AZ wint dus twee keer van Medipol Başakşehir F.K en gaat door naar de volgende ronde van de voorrondes van de Europa League.

Door: Thomas Mulder