06.08.2015 21:51

Zakelijk Southampton schakelt Vitesse uit

Al in de vierde minuut schiet Graziano Pellè (tweede van rechts) de openingstreffer tegen Vitesse in. De Italiaan wordt bedolven onder ploeggenoten, waaronder Cuco Martina (l.). (06-08-2015)

Slechts vier minuten was er hoop op een stunt in Arnhem, maar toen Graziano Pellè al snel scoorde voor Southampton vervloog deze. Op donderdagavond scoorde Southampton vlak voor tijd nog een keer, waardoor Vitesse met 0-2 ten onder ging in de voorronde van de Europa League.

Vol goede bedoelingen begon Vitesse aan de returnwedstrijd, maar al na vier minuten spelen konden alle goede bedoelingen van Vitesse worden opgeborgen. Waar Peter Bosz op een snelle treffer hoopte om deze wedstrijd nog interessant te maken, was het Graziano Pellè die al na vier minuten raak schoot. De Italiaanse spits kreeg in de zestien via James Ward-Prowse de bal bij toeval voor zijn voeten. Pellè verschafte zichzelf de benodigde ruimte en haalde vervolgens met links de trekker over.

Na de 0-1 probeerde Vitesse zich terug te knokken in de wedstrijd en creëerde het enkele aardige mogelijkheden via schoten van afstand. De mooiste poging was van Maikel van der Werff, die vanaf 25 meter hard uithaalde met zijn rechtervoet. Southampton-doelman Maarten Stekelenburg had, helaas voor Vitesse, goed zicht op de bal en maakte de poging onschadelijk. Op een goede kans van Sadio Mané voor Southampton na, gebeurde er in de eerste helft verder weinig meer.

In de tweede helft was het ook weinig spectaculair. Vitesse wist amper te profiteren van het trage en slappe spel van Southampton. Valeri Qazaishvili was met een schot vanaf de rand van het zestienmetergebied het dichtst bij een treffer, maar ook hij zag zijn schot gekeerd worden door Stekelenburg.

Vlak voor tijd profiteerde Mané van laconiek handelen van invaller Danilo Pantić. De jongeling wachtte veel te lang met opbouwen en verloor de bal aan de snelle Mané. De aanvaller, die verder amper van zich had laten horen in deze wedstrijd, kreeg een vrije doortocht richting Eloy Room en schoot met links beheerst binnen.

Door de dubbele overwinning tegen Vitesse mag Southampton zich gaan opmaken voor de loting op vrijdag. Voor Vitesse zijn dit twee harde lessen in efficiënt voetbal geweest. De ploeg van Peter Bosz zal daar snel lering uit moeten trekken, met de naderende competitiestart die voor de deur staat.

Door: Dennis Korpel