20.08.2015 20:52

Milik schiet Ajax vanaf de stip naar zege

Arkadiusz Milik viert de 1-0 van Ajax in het play-offduel van de Europa League met FK Jablonec. (20-08-2015)

Een benutte strafschop van Arkadiusz Milik bezorgde Ajax donderdagavond de eerste zege in Europa dit seizoen. De 1-0 zege in de laatste play-off ronde van de Europa League op FK Jablonec is echter niet genoeg voor een rustige return volgende week in Tsjechië.

Al vanaf de aftrap was de intentie van FK Jablonec duidelijk. De ploeg was uit Tsjechie gekomen met slechts een verdedigende opdracht. De gehele eerste helft liep de ploeg dan ook in een handbalverdediging om haar eigen zestienmetergebied heen. Dit blok van tien verdedigers kon door Ajax amper worden geslecht. De Amsterdammers hanteerden een te laag baltempo en waren slordig in de passing. Vooral Daley Sinkgraven en Nemanja Gudelj speelden een ongelukkige eerste helft

Kort na de rust hielp Jablonec de Amsterdammers beter in de wedstrijd. Ajax kwam goed uit de kleedkamer en werd daarvoor al snel beloond. Na vijftig minuten werd Davy Klaassen in de zestien onderuit gehaald door Vít Beneš, met een gele kaart voor de verdediger en een strafschop voor Ajax tot gevolg. Arkadiusz Milik schoot dit buitenkansje feilloos binnen voor de 1-0.

Direct na de openingstreffer leek Ajax direct door te willen drukken, maar de ploeg kwam nog altijd moeizaam aan kansen. Naarmate de tweede helft vorderde, nam het speltempo bij Ajax af. De thuisploeg was steeds minder bereid om risico’s te nemen en leek de nul houden belangrijker te vinden dan het vergroten van de marge.

Aangezien er in het laatste kwart van de wedstrijd voor beide doelen amper meer iets gebeurde, bleef Ajax in de ArenA steken op een 1-0 zege. De nul achterin zorgt voor een goede uitgangspositie, maar slechts één Amsterdamse treffer betekent ook dat de klus voor Ajax zeker nog niet geklaard is.

Door: Dennis Korpel