30.09.2015 13:40

Ajax A1 begint aan lange weg in Youth League

Waar het grote Ajax inmiddels al is begonnen aan het Europese seizoen, moet voor de jeugd van de Amsterdammers de internationale wedstrijden nog beginnen. Ajax A1 speelt dit seizoen in de Youth League en dat toernooi heeft een andere opzet gekregen.

De UEFA heeft namelijk besloten om in plaats van de standaard 32 ploegen, dit seizoen 64 ploegen toe te laten tot het eindtoernooi. In de voorgaande jaren was de Youth League een exacte kopie van de Champions League, qua ploegen, wedstrijden en indeling, maar dat is dit jaar anders.

Er zijn twee grote onderdelen binnen het toernooi, waarin twee routes afgelegd kunnen worden. PSV A1, de andere Nederlands deelnemer aan het jeugdtoernooi, bewandelt de ene route, Ajax A1 de ander. Dit heeft te maken met het feit dat het eerste elftal van PSV als landskampioen van Nederland uitkomt in de Champions League. Hierdoor mag de jeugd van de Eindhovenaren zich in de mini-Champions League ook melden in de groepsfase tegen de jeugd van Manchester United, CSKA Moskou en VfL Wolfsburg. Ajax komt uit op de andere route, omdat de A1 van de ploeg landskampioen is geworden bij de A-junioren.

Voor Ajax gelden de regels van PSV dus allemaal niet. Via de zogenaamde 'Domestic Champions path' krijgt de jeugd uit Amsterdam alsnog een kans om te gaan voor de hoofdprijs. Het speelt hierbij twee tweeluiken, verdeelt over twee rondes. In de eerste ronde is de tegenstander het Duitse Schalke 04, deze wedstrijd is woensdagmiddag live te volgen bij Voetbal.com.

Mocht Ajax A1 het tweeluik tegen Schalke 04 winnen, gaat het door naar de tweede ronde. Verslaat het in die ronde ook de volgende tegenstander, dan wachten de play-offs. Deze ronde bestaat uit één wedstrijd, waarbij ploegen uit de Domestic Champions path het thuis opnemen tegen een nummer twee uit de groepsfase van de normale route in de Youth League.

Als Ajax dan, na vijf wedstrijden, de voorrondes heeft overleefd, komt het in de achtste finales uit en maakt het dus definitief onderdeel uit van het hoofdtoernooi. In die ronde treft de ploeg een groepswinnaar uit de groepsfase van de Youth League.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner