05.06.2016 11:00

Groep C uitgelicht: Duits-Poolse burenruzie

Voor het eerst in de geschiedenis doen er deze zomer 24 landen mee aan het EK. Verdeeld over zes groepen zullen deze landen de strijd met elkaar aangaan in Frankrijk. Voetbal.com licht alle groepen uit, met zondag Groep C.

11 november 2014 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat Polen voor het eerst Duitsland versloeg. De buurlanden namen het in de EK-kwalificatiereeks twee keer tegen elkaar op en treffen elkaar ook in de eindronde. Het Stade de France zal op 16 juni het toneel zijn van de historisch beladen wedstrijd tussen Duitsland en Polen. Deze landen vormen samen met Oekraïne en Noord-Ierland Groep C.

Na het WK ook het EK?

Duitsland wil deze zomer weer een prijs aan de prijzenkast toevoegen. De Duitsers zijn samen met gastland Frankrijk en regerend Europees kampioen Spanje de grote favorieten op het EK. In een groep met Polen, Oekraïne en Noord-Ierland is Duitsland het aan zijn stand verplicht om door te stoten naar de achtste finale. Die Mannschaft weet wat het is om prijzen te pakken en zal er alles aan doen om de prestatie van vier jaar geleden te verbeteren, toen Italië in de halve finale te sterk was.

De regerend wereldkampioen heeft een wisselvallige voorbereiding op het EK achter de rug. De Duitser oefenden in aanloop naar het eindtoernooi twee keer. Het duel met Slowakije ging verrassend met 1-3 verloren. Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat Duitsland niet op volle oorlogssterkte speelde. Zaterdagavond deden tegen Hongarije de toppers wel mee en dat leverde een 2-0 overwinning op.

Poolse doelpuntenmachines

Alle ballen naar voren, want bij Polen draait het eigenlijk maar om twee spelers: Arkadiusz Milik en Robert Lewandowski. Geen verdediging zal blij zijn om tegenover het dodelijke Poolse spitsenduo te staan. Ajacied Milik maakte dit seizoen 24 doelpunten in Amsterdamse dienst en de teller in het Pools elftal staat na 25 wedstrijden op tien goals. Robert Lewandowski, die de afgelopen drie seizoenen twee keer topscorer van de Bundesliga was, kan nog betere cijfers overleggen. Hij scoorde in 75 interlands 34 keer.

Veel Nederlandse voetbalfans hebben de Polen onlangs nog in actie gezien tegen Oranje. De Polen maakten het de Nederlanders knap lastig, maar verloren wel met 1-2. In de EK-kwalificatiereeks ging maar één wedstrijd verloren. Dat was het uitduel met Duitsland, dat uiteindelijk slechts één punt meer behaalde dan Polen. Ierland en Schotland eindigden derde en vierde. Lewandowski was in de kwalificatieduels enorm op schot. Hij scoorde dertien keer en werd daarmee topscorer van de EK-kwalificatiereeks.

Eerste en tweede keer

Nederland niet, maar Noord-Ierland is deze zomer wel actief op het EK in Frankrijk. De critici geven de voetbaldwerg een kleine kans om zich te kwalificeren voor de achtste finale, maar het team van bondscoach Michael O'Neill heeft natuurlijk al een keer eerder verrast. In een kwalificatiegroep met Griekenland, Finland, Hongarije, Roemenië en de Faroer Eilanden eindigde Noord-Ierland op een zeer knappe eerste plaats. Waar eindigt het sprookje?

Oekraïne had de play-offs nodig om zich te plaatsen voor het EK. In een tweeluik rekenden de Oekraïners af met Slovenië. Met Andriy Yarmolenko en Evgen Konoplyanka als smaakmakers, hopen de Oost-Europeanen in ieder geval de achtste finale te behalen. Daarmee verbetert Oekraïne, dat voor de tweede keer actief is op het EK, de prestatie van vier jaar geleden. Toen was de groepsfase meteen het eindstation voor het gastland.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner