12.05.2017 10:00

De 5: Ajax de aanvallendste in Europa League

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week de vijf ploegen met de meeste schoten in de Europa League.

1: Ajax Amsterdam > > 225 pogingen: gemiddeld 16,07 per duel
De ploeg van Peter Bosz heeft de meeste schoten op doel gelost van alle Europa League-ploegen. Dat deden de Amsterdammers in 14 wedstrijden in het bekertoernooi. Vooral in de thuiswedstrijden tegen Schalke 04 (2-0 winst) en Olympique Lyon (4-1 winst) kregen de hoofdstedelingen enorm veel kansen. In de return tegen de Fransen viel dat enigszins tegen: 4 pogingen tussen de palen. Ajax is overigens na KRC Genk de ploeg die de meeste treffers maakte in de Europa League: 24 stuks. De meeste goals maakte Ajax in de thuiswedstrijd tegen Lyon.

2: FC Schalke 04 > > 178 pogingen: gemiddeld 14,83 per duel
De Duitsers werden in de kwartfinale van de Europa League uitgeschakeld door Ajax, maar kunnen toch terugkijken op een aanvallend toernooi. De ploeg van Markus Weinzierl, waar aanvaller Klaas-Jan Huntelaar vaker op de bank zit dan hem lief is, schoot echter wel bijna vijftig keer minder op doel dan Ajax. Daar had het wel minder wedstrijden voor nodig, 12 duels in totaal.

3: Manchester United > > 177 pogingen: gemiddeld 14,86 per duel
Manchester United is net als Ajax finalist van de Europa League en speelde dus ook 12 duels in het Europese toernooi. Voor de Engelsen begon dit Europa League-seizoen met een uitwedstrijd tegen Feyenoord. Die wedstrijd ging met 1-0 verloren door een treffer van Tonny Vilhena. Gezien de kansenverhouding was dat niet onterecht, want Feyenoord schoot dat duel 3 keer op goal, tegenover 2 doelpogingen van Manchester United. Een matige score, die de ploeg van José Mourinho later in het toernooi ruimschoots overtrof. 

4: RSC Anderlecht > > 157 pogingen: gemiddeld 14 per duel
De Belgische equipe oogste veel lof in Europa door aanvallend te voetballen met veel jonge talenten. Spelers als Youri Tielemans en Leander Dendoncker imponeerden bij de ploeg uit Brussel, maar tegen Manchester United vond de ploeg toch haar waterloo. De ploeg van René Weiler had net als Schalke 04 12 wedstrijden nodig om tot het schotenaantal van 157 te komen.

5: Celta de Vigo > > 155 pogingen: gemiddeld 11,79 per duel
Ook de Spanjaarden werden uitgeschakeld door Manchester United. Dat bleek volgens de kansenverhouding niet helemaal terecht, want de ploeg uit Galicië creëerde in de return op Engelse bodem meer mogelijkheden dan de thuisploeg: 13 om 7. Toch bleek het niet voldoende voor een plek in de finale. Na 12 wedstrijden en 155 doelpogingen strandde de ploeg van Eduardo Berizzo, die bij Ajax in de groepsfase zat, in de halve eindstrijd.

De laatste 5
Grootste profclubs uit Nederland zonder prijs
Clubs waartegen Messi het vaakst scoorde
Grootste zeges van Feyenoord bij Vitesse
Laatste voorsprongen van 2 goals van Ajax in Europa
Beste presterende clubs na midweekse ronde

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner