11.09.2018 22:45

Alleen zo kan Jong Oranje nog het EK halen

Jong Oranje ging dinsdagavond onderuit tegen Schotland: 1-2. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi staat daardoor vierde in de kwalificatiepoule en is nagenoeg kansloos voor het behalen van de eindronde in Italië en San Marino volgend jaar.

Eigenlijk moest er op De Vijverberg gewonnen worden om serieus te kunnen hopen op het EK, maar het liet helemaal anders. Fraser Hornby zette Schotland na rust op voorsprong, maar Jong Oranje zette weer redelijk snel orde op zaken via een van richting veranderde vrije trap van Teun Koopmeiners: 1-1. In de allerlaatste minuut ging het helemaal fout: Pablo Rosario veroorzaakte een strafschop met een duw, kreeg de rode kaart en opnieuw Hornby schoot raak: 1-2.

Plaatsing achter Engeland?
De groepshoofden van de negen poules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Die positie kan Jong Oranje definitief vergeten. Engeland won dinsdagavond van Letland (2-1) en is zo goed als zeker van het EK. Oekraïne en Schotland zouden nog roet in het eten kunnen gooien, maar dat is niet realistisch. De Engelsen zouden dan beide wedstrijden moeten verliezen.

Daaronder willen Oekraïne, Schotland en Nederland nog strijden om de tweede plaats, wat een uitweg zou kunnen zijn naar het EK. De vier beste nummers twee plaatsen zich voor de play-offs, waarin nog twee tickets naar het EK worden vergeven.

Jong Oranje speelt nog twee wedstrijden: tegen Letland en tegen directe concurrent Oekraïne. Schotland en Oekraïne spelen ook nog tegen elkaar, dus met een beste geluk klimt Jong Oranje toch nog naar plaats twee. Dan moet het wel beide wedstrijden winnen, waarmee het eindtotaal achttien punten bedraagt.

Afhankelijk van andere groepen
Áls Jong Oranje het al voor elkaar krijgt om tweede te worden, moet het ook nog bij de vier beste nummers twee horen. Zweden en Kroatië eindigen sowieso boven Nederland: zij staan tweede en pakten al respectievelijk twintig en negentien punten. Daarna komen Polen en Bosnië-Herzegovina met achttien punten, het maximaal te behalen aantal punten van Jong Oranje. Zij spelen ook nog twee wedstrijden, waarin een van beide ploegen tweemaal moet verliezen. Alleen dan maakt Jong Oranje nog kans op het EK.

Mislopen van het EK
Trainer Van de Looi gelooft niet meer in een wonder: "We moesten drie keer winnen en we hebben vandaag niet gewonnen, dus dat is klaar", zei Van de Looi tegen FOX Sports. "In de komende twee wedstrijden moeten we ons gewoon revancheren voor deze wedstrijd."

In 2007 won Jong Oranje nog het EK onder Foppe de Haan, waarna het in 2008 ook aanwezig mocht zijn op de Olympische Spelen. Vervolgens ging het hard bergafwaarts met de Nederlandse beloftenploeg. Sinds de laatste toernooiwinst werd al vijf keer het Europese eindtoernooi misgelopen, alleen in 2013 was Jong Oranje erbij.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner