13.02.2019 22:57

Twee primeurs voor Ajax, maar eerste nederlaag in CL

Ajax heeft in de slotfase een gelijkspel weggegeven tegen Real Madrid. De Amsterdammers schreven geschiedenis in het meeslepende duel, maar De Koninklijke ging er met de overwinning vandoor. Het werd 1-2.

Toch werd het een bijzondere avond voor doelpuntenmaker Hakim Ziyech. De 25-jarige Marokkaan maakte zijn eerste Champions League-doelpunt in zijn carrière. In totaal ondernam de middenvelder annex aanvaller 29 pogingen in het miljardenbal zonder succes. Met poging dertig was hij wel trefzeker.

Ajax kwam in de eerste helft op voorsprong via linksback Nicolás Tagliafico. De Argentijn kopte de bal achter Real-doelman Thibaut Courtois, maar Dušan Tadić stond in de ogen van de deze ronde ingevoerde Video Assistant Referee hinderlijk buitenspel. Daardoor besloot de scheidsrechter, na ingrijpen van de VAR, het doelpunt af te keuren. De goal van Tagliafico gaat hierdoor de boeken in als de eerste in de Champions League die is afgekeurd dankzij de videoscheids.

Zestig
Na rust was het wél raak, maar dan voor Real Madrid. Via Vinícius Júnior schakelde de uitploeg razendsnel om en Karim Benzema rondde fraai af. De Fransman zette zijn ploeg daarmee op een 0-1 voorsprong. Het was zijn zestigste goal in het miljoenenbal. Alleen Cristiano Ronaldo (121), Lionel Messi (106) en Raúl (71) scoorden vaker in de Champions League. Uiteindelijk deed Marco Asensio Ajax de das om door enkele minuten voor tijd de winnende goal binnen te koppen.

Daarmee komt er een einde aan een reeks van twaalf wedstrijden op rij waarin Ajax ongeslagen bleef deze Europese campagne. In zes kwalificatieduels en zes poulewedstrijden verloren de Ajacieden geen een keer, maar tegen Real was het wel de klos. Op 5 maart is het tijd voor revanche, als Ajax op bezoek gaat in het Santiago Bernabéu.