24.03.2019 22:35

Duitse nederlaag, maar wel doelpuntenrecord voor Oranje

Het Nederlands elftal kwam terug van een 0-2 ruststand, maar moest de zege op de valreep toch aan Duitsland laten. Vlak voor tijd sloeg Nico Schulz toe, waardoor een vrijwel unieke comeback in rook opging: 2-3. Oranje blijft met lege handen, maar pakt wel een doelpuntenrecord tegen de rivaal.

Duitsland was in zeer slechte vorm - zelfs Gibraltar deed het beter - voor de ontmoeting in Amsterdam, maar daar was niets van te merken. Die Mannschaft wervelde voorbij Oranje en het zo geroemde centrale duo Matthijs de Ligt-Virgil van Dijk wist bij vlagen niet waar het zoeken moest. Leroy Sané profiteerde na een uitglijder van De Ligt, even later schoot Serge Gnabry de bal stijf in de kruising na afwachtend ingrijpen van Van Dijk: 0-2.

Na rust rechtte Oranje op fraaie wijze de rug. Matthijs de Ligt kopte al snel in de tweede helft de aansluitingstreffer binnen: 1-2. Hij is de derde jongste doelpuntenmaker deze eeuw. Alleen de tieners Ryan Babel (2005) en Wesley Sneijder (2003) maakten op jongere leeftijd hun eerste doelpunt voor de nationale ploeg. Man in vorm Memphis Depay was de aangever en hij maakte zelf even later de 2-2. Memphis was bij de laatste zes doelpunten van Oranje direct betrokken: drie doelpunten en drie assists.

Een vrijwel unieke comeback leek in de maak. Slechts één keer eerder maakte Oranje een 0-2 achterstand bij rust goed in eigen huis. Op 13 mei 1949 werd het in een oefenwedstrijd tegen België nog 3-3 na de marge van twee bij rust. Maar zover kwam het niet. Schulz sloeg in de slotminuten nog toe en bezorgde de drie punten aan Duitsland.

Doelpuntenrecord
Door de twee treffers van Oranje tegen Duitsland, werd de totale productie verder opgevoerd naar 71. Er is geen enkel land dat vaker het net wist te vinden tegen de viervoudig wereldkampioen. De meeste doelpunten in één wedstrijd tegen Duitsland maakte Nederland in 1912, toen er met 5-5 gelijk werd gespeeld.

Jubileumwedstrijd
Voor het Nederlands elftal had het duel tegen Duitsland nog een speciaal tintje. Het was namelijk de achthonderdste keer dat de beste voetballers van het land het veld op gingen. Eerdere jubileumwedstrijden waren ook al nooit echt een succes. Van de acht duels waarin er weer een nieuw honderdtal werd bereikt, werd er maar één gewonnen. San Marino werd in 2010 met 5-0 aan de kant gezet, maar van grote euforie kan na die zege geen sprake zijn geweest.

• 100 - België (1-1)
  • 200 - België (0-2)
  • 300 - Schotland (0-0)
  • 400 - Zwitserland (1-2)
  • 500 - Tunesië (2-2)
  • 600 - Portugal (1-1)
  • 700 - San Marino (5-0)
  • 800 - Duitsland (2-3)