14.07.2019 12:10

Albanese topclub 10 jaar uitgesloten van Europees voetbal

KF Skënderbeu mag van de UEFA de komende tien jaar niet uitkomen in de Europese competities. De Albanese club was betrokken bij matchfixing en ook in het hoger beroep blijft de straf staan.

De achtvoudig Albanees kampioen plaatste zich de laatste jaren steevast voor de voorrondes van de Champions League en Europa League. Het miljardenbal werd nog nooit bereikt, maar in de Europa League was de club succesvoller. In het seizoen 2017/2018 werd onder meer de Kroatische topclub Dinamo Zagreb uitgeschakeld, waarna de groepsfase werd bereikt.

In Albanië werd er vervolgens geen wedstrijd verloren. Dinamo Kiev werd zelfs met 3-2 verslagen. BSC Young Boys (1-1) en Partizan (0-0) keerden met één punt huiswaarts. Door drie nederlagen buitenshuis was het niet genoeg om nogmaals te stunten en de zestiende finales te bereiken.

Eerder was KF Skënderbeu in het seizoen 2015/2016 actief in de groepsfase van de Europa League. Toen werden Sporting CP met liefst 3-0 verslagen in Elbasan. Dat waren de enige behaalde punten in het toernooi. Sporting sloeg hard terug in Lissabon (5-1), Beşiktaş en Lokomotiv Moskou waren tweemaal te sterk.

Dergelijke Europese campagnes zitten er de komende tien jaar niet meer in voor KF Skënderbeu, door schimmige praktijken in de voorrondes van de Europese competities. De CAS wees het bewezen dat er zeker twee kwalificatiewedstrijden in de Champions League en de Europa League zouden zijn gemanipuleerd. In de eigen competitie had de club betrokkenheid bij matchfixing in vijftig wedstrijden. De club moet ook nog een boete van één miljoen euro betalen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner