06.09.2019 10:00

De 5: laatste ontmoetingen tussen Nederland en Duitsland

Elke vrijdag om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de vijf laatste officiële ontmoetingen tussen Nederland en Duitsland.

5. EK 2004
In Portugal, op de Europese eindronde, kwamen Nederland en Duitsland elkaar tegen in groep D. Torsten Frings schoot de Duitsers uit een vrije trap op voorsprong. De oorspronkelijke voorzet werd door niemand aangeraakt en viel achter Edwin van der Sar via de binnenkant van de paal binnen. Tien minuten voor tijd maakte Ruud van Nistelrooy gelijk, na een voorzet van Andy van der Meyde: 1-1. Later bleek dat Oranje aan dat resultaat genoeg had, want de Duitsers werden uitgeschakeld.

4. EK 2012
Waar Nederland op het EK 2004 uiteindelijk aan het langste eind trok in de groepsfase, werd de vice-wereldkampioen in Polen overrompeld door Duitsland. Na de eerdere nederlaag tegen Denemarken mocht de ploeg van Bert van Marwijk niet ook nog verliezen van Die Mannschaft, maar Mario Gomez maakte al voor rust twee goals. Robin van Persie deed te laat nog wat terug: 1-2.

3. Nations League 2018
De grootste zege ooit van het Nederlands elftal op Duitsland voltrok zich vorig jaar. In Amsterdam werd het liefst 3-0, door doelpunten van Virgil van Dijk, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Die ruime zege was de opmaat naar de finaleplaats van de Nations League.

2. Nations League 2018
De return werd gespeeld in Gelsenkirchen, waar Oranje na een houdini-act overeind bleef. Vijf minuten voor tijd keek de ploeg van bondscoach Ronald Koeman nog tegen een 2-0 achterstand aan, maar via Quincy Promes en Van Dijk werd toch het benodigde punt gepakt. De burenruzie werd het best bekeken duel van 2018.

1. EK-kwalificatie 2019
Waar de clash tussen Nederland en Duitsland zich eerder maar eens in de zoveel jaren voltrok, volgen de duels zich nu in rap tempo op. Afgelopen maart ging de ploeg van Joachim Löw met de drie punten terug richting het oosten, door een hele late goal van Nico Schulz. Met de twee goals pakte Nederland wel een doelpuntenrecord: geen enkel land scoorde zo vaak tegen Duitsland (71). In het Volksparkstadion in Hamburg wil Oranje dat record verstevigen.