11.11.2019 14:00

Bizot na fraai clean sheet-clubrecord alsnog bij Oranje

Marco Bizot werd aanvankelijk buiten de selectie voor het Nederlands elftal gelaten voor de laatste twee kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap 2020. Door de afmelding van Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer zit Bizot in de Oranje-selectie.

Die mededeling had bondscoach Ronald Koeman voor de sluitpost van AZ Alkmaar. Eerder schreven we al dat Bizot zich benadeeld mocht voelen toen hij te horen kreeg buiten de boot te vallen. De 28-jarige keeper stopte dit seizoen immers 79% van de schoten die op hem afkwamen, terwijl concurrenten Jeroen Zoet (PSV) en Vermeer het aanzienlijk minder doen met respectievelijk 63% en 62%. Het alsnog oproepen van Bizot is volledig verklaarbaar. AZ Alkmaar kreeg de minste tegengoals dit seizoen (acht treffers, gevolgd door Ajax met negen tegengoals), bovendien zette Bizot een clubrecord neer na zijn fraaie optreden tegen FC Emmen.

De keeper van de Alkmaarders hield namelijk liefst tien keer de nul in de laatste vijftien Eredivisie-duels, waardoor hij op een aantal van negentien clean sheets komt in heel 2019. Dat presteerde nog geen enkele andere keeper ooit die het shirt van AZ droeg in één kalenderjaar. De acht tegentreffers van dit seizoen in de eerste dertien duels van de ploeg van Arne Slot is sowieso opmerkelijk, want in de laatste vijf seizoenen waren dat minstens zes goals meer na dertien optredens. De laatste keer dat AZ slechts acht tegengoals incasseerde in deze fase van het seizoen was in 2011/12.

Tegentreffers van AZ Alkmaar in de Eredivisie na 13 duels:

  • 19/20 – 8 tegentreffers
  • 18/19 – 20 tegentreffers
  • 17/18 – 15 tegentreffers
  • 16/17 – 14 tegentreffers
  • 15/16 – 20 tegentreffers

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner