17.11.2019 17:24

Hoofdrol Tadić onvoldoende: Portugal verdedigt EK-titel

Portugal heeft zich zondagmiddag geplaatst voor het EK ten koste van Servië. De titelverdediger beging geen misstap tegen Luxemburg (0-2), terwijl Dušan Tadić met Servië wel in de startblokken stond om toe te slaan.

Portugal moest punten verspelen op bezoek bij Luxemburg en Servië moest koploper Oekraïne verslaan, alleen in dat scenario konden Cristiano Ronaldo en co nog worden uitgeschakeld. Beide vereisten voltrokken zich niet, mede doordat Cristiano Ronaldo zijn 99ste interlanddoelpunt maakte. Vlak voor tijd verdubbelde hij de score die door Bruno Fernandes voor rust was aangetekend.

Zodoende kan Portugal deze zomer gaan jagen op een evenaring van een unieke Spaanse prestatie. Spanje is het enige land dat de EK-titel wist te verdedigen. De eindrondes in 2008 en 2012 waren prooi voor de succesformatie, die tussendoor ook nog het WK op haar naam wist te schrijven.

Tegelijkertijd hoopte Servië op een klein wonder, waar het mede door een lange brilstand bij Luxemburg-Portugal nog zicht op had. Met een goal en een assist hielp Tadić zijn land op weg tegen Oekraïne, maar vlak voor tijd maakte de ongenaakbare ploeg van Andriy Shevchenko toch gelijk: 2-2.

Nederland weet meer
In navolging van de speelsteden en de speeldata, is het Nederland ook een tegenstander wijzer. Het lijkt er ten zeerste op dat Oekraïne in poule C aan Oranje gekoppeld zal worden. Nederland, dat naar alle waarschijnlijkheid als tweede eindigt in de kwalificatie, zal bij een van de groepshoofden in de poule komen. Doordat Italië, Spanje, Engeland en Duitsland mede-organisatoren zijn en in een eigen groep worden gedeeld, worden die landen al sowieso ontlopen.

België en Oekraïne blijven daardoor nog over als winnaars van de kwalificatie en mogelijke tegenstanders van Oranje. Maar door de politieke onrusten tussen Oekraïne en Rusland, mogen die landen niet aan elkaar worden gekoppeld. Daardoor blijft de groep van Nederland over voor de Oekraïners. De loting is dus allesbehalve een willekeurige loting, de UEFA kan door de vele regels op voorhand al een deel van het schema invullen. Voorwaarde van een poule met Nederland en Oekraïne is dat Nederland dinsdag niet voorbij Duitsland gaat en dus groepshoofd wordt.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner