08.12.2017 10:00

De 5: jongste spelers ooit in de Europa League

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Olympique Lyon-speler Willem Geubbels (foto boven, links) viel donderdag tijdens de Europa League tegen Atalanta in en is daarmee de jongste speler ooit in het hoofdtoernooi.

1: Willem Geubbels, 16 jaar 01 maand 28 dagen > > Olympique Lyon
Donderdagavond tegen Atalanta (1-0) raakte Maxwel Cornet vlak voor rust geblesseerd. Lyon-trainer Bruno Génésio bracht vervolgens Geubbels binnen de lijnen. De Franse aanvaller was een kleine twee maanden daarvoor net de vijftien jaar gepasseerd en heeft het leeftijdsrecord aangescherpt. Tijdens de voorrondes in 2011 speelde Darko Velkoski namens FK Rabotnički op nog jongere leeftijd. De Macedoniër deed dat tegen Lazio Roma (6-0) in de voorronde van de Europa League op zestienjarige leeftijd, met één maand en 28 dagen.

2: Romelu Lukaku, 16 jaar 04 maanden 04 dagen > > RSC Anderlecht
De Belgische aanvaller van Manchester United werd in de eerste wedstrijd van het Europa League toernooi in 2009 door trainer Ariël Jacobs tegen Dinamo Zagreb (0-2) binnen de lijnen gebracht. Lukaku, die in zijn tienerjaren zijn leeftijdsgenoten op fysiek gebied altijd de baas was, mocht drie minuten meedoen tegen de ploeg uit Kroatië. Één minuut na zijn invalbeurt zag Lukaku ploeggenoot Jonathan Legear de eindstand bepalen. Inmiddels is de spits in de Premier League uitgegroeid tot een wereldspeler.

3: Siebe Schrijvers, 16 jaar 04 maanden 18 dagen > > KRC Genk
Opnieuw een Belgische aanvaller in deze lijst. De inmiddels 21-jarige Schrijvers was veertien dagen ouder dan de huidige spits van Manchester United toen hij zijn eerst minuten maakte in het tweede Europese toernooi. Dat deed hij eind 2012 in het thuisduel tegen het Zwitserse FC Basel. Dat duel eindigde doelpuntloos: 0-0

4: Gabriele Zerbo, 16 jaar 06 maanden 29 dagen > > US Palermo
De Italiaanse aanvaller van Palermo was net over de helft van zijn zeventiende levensjaar toen hij mocht debuteren in de Europa League. Dat deed Zerbo in 2010. FC Lausanne-Sport uit Zwitserland was destijds de tegenstander in het duel dat Palermo met 0-1 wist te winnen. Opvallend is dat het duel met de Zwitsers tot nu toe het enige Europa League-optreden is gebleven van Zerbo, die momenteel namens Paganese Calcio in de Serie C Gi C uitkomt.

5: Jake Bidwell, 16 jaar 08 maanden 26 dagen > > Everton FC
Bidwell stond een tijd lang bekend als een groot talent. De linkervleugelverdediger werd door trainer David Moyes eind 2009 ingezet in het duel met BATE Borisov. De ploeg uit Wit-Rusland won in Liverpool met 0-1, met Bidwell als basisspeler. Net als Zerbo was zijn debuut tevens zijn enige optreden tot nu toe in de Europa League. De nu 24-jarige verdediger speelt nu in The Championship namens Queens Park Rangers.