02.08.2018 22:38

Zeldzame AZ-exit, primeur Beerens bij Vitesse-zege

AZ Alkmaar is er niet in geslaagd om de derde voorronde van de Europa League te bereiken. De ploeg van John van den Brom verloor vorige week met 2-0 in Kazachstan van FK Kairat, waardoor 2-1 zege van donderdagavond logischerwijs niet genoeg was voor plaatsing voor de volgende ronde.

Na een klein half uur was het eigenlijk al gespeeld, toen Bauyrzhan Islamkhan vanaf de penaltystip raakschoot. Toen AZ vlak voor rust via Guus Til op gelijke hoogte kwam, bracht dat hoop met zich mee. Echter, na de onderbreking was het al vrij snel duidelijk dat het AZ niet zou gaan lukken om de stand om te buigen. In blessuretijd maakte Teun Koopmeiners nog wel de 2-1, door zijn penalty raak te schieten. Het was echter niet voldoende om door te gaan naar de volgende ronde. Het betekende dat AZ pas voor de tweede keer in zeven pogingen werd uitgeschakeld in de voorrondes van de Europa League. De laatste keer was in het seizoen 2012/2013.

Vitesse treft FC Basel
Eerder op de avond lukte het Vitesse om de eerste officiële wedstrijd van het seizoen in de Gelredome te winnen. De Arnhemmers kwamen via Tim Matavž en Bryan Linssen op voorsprong en zagen Denis Drăguş nog iets terugdoen. Roy Beerens zorgde ruim tien minuten voor tijd voor het slotakkoord. Voor Beerens was er een primeur: de aanvaller scoorde voor het eerst in 44 wedstrijden in een Europese wedstrijd. FC Basel, dat in de tweede voorronde van de Champions League werd uitgeschakeld door PAOK Saloniki, is in de derde voorronde van de Europa League de tegenstander van Vitesse.