26.07.2019 14:00

Grootste concurrent UEFA-ranking deze zomer flink verzwakt

Nederland haalde vorig seizoen Oostenrijk in op de UEFA coëfficiëntenlijst, maar de Eredivisie-clubs moeten dit seizoen weer van voor af aan beginnen. De Oostenrijkers hebben namelijk een kleine voorsprong op Nederland.

De laatste seizoenen is RB Salzburg, de nieuwe club van oud-Ajacied Rasmus Kristensen, met afstand de grootste puntenpakker uit Oostenrijk. De landskampioen van de Bundesliga pakte de laatste vijf jaar 47.500 punten en staat daarmee op plek 26 van de club ranking. Ter vergelijking: Rapid Wien is de eerstvolgende club uit Oostenrijk op de ranglijst, maar doet het met 22.000 punten en een 62e plaats een stuk minder goed dan RB Salzburg. Laatstgenoemde ploeg heeft echter een flink jasje uitgedaan in de twee meest recente transferperiodes. 


> Nederland moet nieuwe inhaalslag maken op UEFA-ranking <


De Oostenrijkse club zag namelijk sterkhouders Hannes Wolf (RB Leipzig), Xaver Schlager (VfL Wolfsburg), Fredrik Gulbrandsen (İstanbul Başakşehir) Stefan Lainer (Borussia Mönchengladbach) en Munas Dabbur (Sevilla FC) deze zomer vertrekken, terwijl Amadou Haïdara (RB Leizpig) afgelopen winterstop een fraaie transfer maakte. Daarnaast lijkt RB Salzburg ook nog middenvelder Diadié Samassékou kwijt te raken, want de Malinese speler staat in de nadrukkelijke belangstelling van Borussia Dortmund. Dat waren vrijwel allemaal basisspelers, waardoor RB Salzburg een hoop ervaring verliest. Wellicht gunst voor Nederland met het oog op de UEFA coëfficiëntenlijst.

Aantal competitieduels vorig seizoen van de sterkhouders die RB Salzburg verlieten (max. 32 duels):

  • Munas Dabbur – 29 wedstrijden
  • Xaver Schlager – 26 wedstrijden
  • Stefan Lainer – 25 wedstrijden
  • Fredrik Gulbrandsen – 23 wedstrijden 
  • Hannes Wolf – 22 wedstrijden
  • Amadou Haïdara – 12 wedstrijden (half seizoen)
  • Diadié Samassékou – 26 wedstrijden (nog niet definitief vertrokken)

Nieuwe talenten
Ondanks de uittocht van een hoop talenten heeft RB Salzburg nog altijd een prachtige selectie staan. Want de talenten Jérôme Onguéné, Marin Pongračić, Dominik Szoboszlai en Erling Håland (foto onder) worden hoog ingeschat door de kenners. Laatstgenoemde baarde afgelopen zomer nog flink opzien, door als jeugdspeler van Noorwegen negen keer te scoren tijdens het duel met Honduras op het WK u20. Een record, want nog nooit had een speler tijdens dat toernooi zo vaak in één duel het net gevonden. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner