07.07.2016 09:00

Speler van de Dag: Legende Ronaldo

Gedurende het EK in Frankrijk kiest Voetbal.com na iedere speeldag een Speler van de Dag. Voor de tweede keer is Cristiano Ronaldo de Speler van de Dag nadat hij zich in illustere rijtjes voegde.

Voorafgaand aan de halve finale tegen Wales wist Cristiano Ronaldo dat hij opnieuw een record rijker was. De sterspeler van Portugal stond als eerste speler ooit op drie verschillende EK's in een halve finale. Bastian Schweinsteiger en Lukas Podolski kunnen Ronaldo donderdag evenaren als ze in de halve finale van Duitsland tegen Frankrijk in actie komen. Nog een record: Ronaldo speelde woensdag zijn twintigste wedstrijd op een EK. Of hij daarom extra nerveus was? Voor de wedstrijd bleek van niet, daar de ster erg ontspannen reageerde op twee ballenjongens die hem benaderden.

Kopbal
Ronaldo zou nog een record kunnen pakken als hij gisteravond zou scoren. En ja, de aanvaller van Real Madrid nam zijn land opnieuw bij de hand en zette Portugal vlak na rust op fraaie wijze op voorsprong. Ronaldo torende hoog boven iedereen uit en kopte de bal na een hoekschop hard in de bovenhoek. Doelman Wayne Hennessey was kansloos.

Platini
Dankzij die treffer is hij nu topscorer aller tijden op een EK met negen doelpunten. Hij moet dat record nog wel delen met de Fransman Michel Platini. De vedette van de Portugese ploeg had vier toernooien nodig om tot dit aantal te komen, terwijl Platini negenmaal scoorde op één toernooi, het EK van 1984. Vergeten we nog iets? Ja. Ronaldo is nu de eerste speler ooit die drie doelpunten (of meer) maakte tijdens twee EK’s. Als je dan geen legende bent..

Finale
En dan nog even terug naar de wedstrijd tegen Wales. Portugal won haar eerste duel over negentig minuten. Het werd 2-0, en ook bij de tweede goal was Ronaldo betrokken. Hij schoot richting doel, maar Nani was zo sluw om de bal onderweg nog aan te raken, waardoor Hennessey de verkeerde kant op dook. Portugal neemt het in de finale op tegen Duitsland of Italië. Dat wordt vanavond bekend. Kan Ronaldo dan nog een record pakken?

Door: Rijcko Treep