11.07.2016 09:00

Speler van de Dag: De onverwoestbare Pepe

Gedurende het EK in Frankrijk kiest Voetbal.com na iedere speeldag een Speler van de Dag. Pepe gaf alles tijdens de finale en zorgde ervoor dat de gevreesde aanvallers van Frankrijk onschadelijk werden gemaakt. Portugal werd Europees kampioen door de Fransen met 1-0 te verslaan en dat had het niet in de minste plaats te danken aan de ervaren verdediger.

Even leek Képler Laveran Lima Ferreira, kortweg Pepe, de schlemiel van de avond te worden toen André-Pierre Gignac in de blessuretijd van de reguliere speeltijd wegdraaide bij de Portugese verdediger. De mandekker, die getuige zijn cijfers een zeer sterke wedstrijd speelde, had echter mazzel dat de Franse invaller de bal niet goed raakte en zodoende tegen de paal schoot. Portugal wankelde, maar hield stand, waardoor de wedstrijd naar verlenging ging.

Blessure
Dat Pepe de verlenging meemaakte was een klein wonder. De halve finale, die Portugal met 2-0 van Wales won, moest de stopper namelijk noodgedwongen vanaf de zijlijn toekijken, omdat de verdediger van Real Madrid met een bovenbeenblessure kampte. De medische staf van de Portugese ploeg maakte daarom de afgelopen dagen overuren om Pepe fit te krijgen. En dat lukte. De bovenbeen van Pepe hield stand, maar kort na het eindsignaal moest de mandekker overgeven, tussen alle feestende medespelers in. Een teken dat hij alles had gegeven tijdens de finale.

Man of the Match
De centrale verdediger werd door de UEFA beloond voor zijn sterke optreden tegen de Fransen, daar de associatie de Portugees tot Man of the Match benoemde. Het werd dus niet Ronaldo, die vroeg in de wedstrijd uitviel met een blessure, matchwinner Éder of de sluitpost Rui Patrício. Pepe sleurde, nam zijn ploeg op sleeptouw en won vrijwel alle duels van eerst Olivier Giroud en later Gignac. Ook Antoine Griezmann, topscorer van het EK, werd amper gevaarlijk en dat was vooral te danken aan Pepe en zijn kompaan José Fonte.

De enige treffer van de wedstrijd werd gemaakt door Éder. De aanvaller, die in januari Swansea City verliet voor Lille OSC, werd daardoor de matchwinner. Het zorgde ervoor dat Pepe, alweer 33 jaar oud, het balkon op mocht van het Stade de France, dat met ruim 75.000 supporters stijf was uitverkocht. Staande naast Ronaldo, die de beker in ontvangst mocht nemen, schreeuwde Pepe het uit van vreugde tijdens de huldiging. En terecht! Want wie zo een sterke finale speelt, verdient een heel groot applaus.

Door: Bastiaan Vrijhof

Speler van de Dag:
Speeldag 1: Dimitri Payet
Speeldag 2: Vasiliy Berezutskiy
Speeldag 3: Luka Modric
Speeldag 4: Leonardo Bonucci
Speeldag 5: Gábor Király
Speeldag 6: Marek Hamšík
Speeldag 7: Gareth McAuley
Speeldag 8: Andrés Iniesta
Speeldag 9: Birkir Sævarsson
Speeldag 10: Armando Sadiku
Speeldag 11: Aaron Ramsey
Speeldag 12: Michael McGovern
Speeldag 13: Cristiano Ronaldo
Speeldag 14: Łukasz Fabiański
Speeldag 15: Julian Draxler
Speeldag 16: Ragnar Sigurðsson
Speeldag 17: Jakub Błaszczykowski
Speeldag 18: Hal Robson-Kanu
Speeldag 19: Gianluigi Buffon
Speeldag 20: Olivier Giroud
Speeldag 21: Cristiano Ronaldo
Speeldag 22: Pepe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner